|
|
|
|
|
Oefenen om iets te bereiken.
|
- Zoals voor een doorsnee Tai-Ji-er nodig zijn 'geduld', 'doorzetting' en 'oefening' om iets te bereiken, zo is dat zeker bij een reuma- of SA-patiënt. Want wat blijkt: het bekken is dikwijls niet meer los en soepel beweegbaar, de ruggenwervels zitten hier of daar ... of overal ... vast, armen en benen zijn niet meer gemakkelijk of beperkt te bewegen, of doen vlug pijn. Maar dit is geen hinder om Tai-Ji te beleven.
- Ook kleine bewegingen kunnen een belangrijke invloed uitoefenen op ons lichaam. Natuurlijk moet ik niet verwachten dat ik volgend jaar of binnen 10 jaar zo soepel als een atleet, of zo sterk als een houthakker zal zijn. Maar ik kan wel door Tai-Ji mijn mobiliteit die ik nu heb - hoe stijf of vast gegroeid ik nu ook ben - proberen te behouden... en dat is al heel wat.
- Heb ik geluk of is het altijd zo: mijn Tai-Ji lerares blijkt goed aan te voelen waar mijn fysieke problemen zijn en geeft veel persoonlijke aanwijzingen. Sommige oefeningen moeten immers aangepast worden: zoals bijvoorbeeld minder hoog de armen bewegen, of arm(en) niet bewegen bij het oefenen tijdens een opstoot aan de schouders, buigen op een andere manier, meer letten op de knieën, ... .
|
Top
|
Beweging binnen eigen grenzen.
|
- Nooit oefen ik tot nipt aan of voorbij de pijngrens, altijd werk ik binnen het normale kunnen van mijn lichaam.
- Ik blijf evenwel steeds letten op de hoger vermelde basisprincipes.
- Grote aandacht gaat naar het intentioneel bewegen, waarbij meer aandacht gaat naar de intentie van de beweging en het vergroten van de beweging al of niet geholpen door visualisatie.
- Mijn Tai Ji praktijk sluit dan ook goed aan bij mijn reuma-behandeling met o.a. de methode Danis Bois.
|
Top
|
Gelijk en toch anders
|
- Ik ervaar zeer dikwijls dat ik niet hetzelfde kan als de anderen van de groep.
- Ik ben daardoor niet minder dan de andere, ik beleef de beweging wel anders.
- Dat uit zich bijvoorbeeld van bij het begin van de oefeningen waarbij gezocht wordt naar de natuurlijke rechtopstaande houding.
- Ik citeer daarover een tekst van mijn lerares Tine Vandromme:
"De natuurlijke rechtopstaande houding... is de houding waarin we rust kunnen vinden en van waaruit we ook moeiteloos in beweging kunnen komen. Het ontspannen gebeurt vooral door het afgeven van het lichaamsgewicht, door de zwaartekracht haar werkt te laten volbrengen. In deze anatomische natuurlijke houding moeten de spieren nog slechts een minimum aan arbeid verrichten. We kunnen ons dan ook vol vertrouwen overgeven aan de zwaartekracht. Alles kan ontspannen. We houden ons niet meer op maar laten ons dragen, in onszelf en door de grond. En als geschenk voor dit afgeven ervaren we de opwaartse kracht. We voelen ons lichaam als veerkrachtig. Het is een houding waarin we geworteld zijn via de voeten, gedragen in ons midden, en verbonden via de kruin met boven. In deze natuurlijke houding, in vertrouwvolle overgave aan de grond, vindt ook de adem haar natuurlijke beweging en kan de adem die ruimte innemen die ze van nature wil innemen."
|
Top
|
Tai-Ji demonstratie
|
Op het voorbije RegenboogCongres (oktober 2009) werd door Jo en Kris een doe-voordracht gehouden:
Tai Ji voor Reuma en Artrose
- Reuma en bewegen
- Een of vier Vlamingen heeft last van reuma of artrose, zo bleek in 2008 uit een onderzoek van vrouwenvereniging Viva-SVV. Experts zijn het erover eens dat zachte beweging de gevolgen van deze aandoeningen zoveel mogelijk beperkt. Tai Ji voor Reuma en Artrose is een programma dat speciaal voor mensen met reuma en artrose ontwikkeld werd door Dr Paul Lam, een Australische huisarts.
- Verenigingen van reumapatiënten van over heel de wereld ondersteunen het programma.
- De vorm bestaat uit zachte rekoefeningen en ontspannende bewegingen die erop gericht zijn om het ongemak te verlichten dat gepaard gaat met diverse reumatische aandoeningen. Tevens verbetert deze Tai Ji vorm de algehele gezondheid.
- Stijl
- Het team van Dr. Lam heeft samengewerkt met experts uit de medische wereld om een eenvoudig, veilig en effectief programma samen te stellen.
- Het programma is gebaseerd op de Sun stijl. Het is zeer effectief voor mensen met reuma, artrose en andere gewrichtsklachten, maar ook mensen zonder deze klachten zijn gebaat bij deze rustige vorm met veel aandacht voor interne beweging.
- Een Koreaanse studie uit 2003 heeft uitgewezen dat het Tai Ji voor Reuma en Artrose-programma effectief en veilig is in de aanpak van reuma en artrose. Een andere studie toont merkbare verbeteringen door het regelmatig uitvoeren van het Tai Ji voor Reuma en Artrose-programma bij mensen met knie- en heupartrose.
- Yang Tai Ji
- Er bestaan veel verschillende Tai Ji-stijlen, elk met hun eigen waarden en voordelen. De Yang stijl is veruit de populairste. Met zijn zachte, sierlijke en expansieve bewegingen wordt hij door miljoenen mensen over heel de wereld beoefend.
- De traditionele Yang 108-vorm wordt door veel Westerlingen als te lang en te intensief ervaren. De 37-vorm bevat alle elementen, technieken en interne energie van de Yang-stijl.
- Over deze kortere vorm werd erg goed nagedacht. Hij omvat alle belangrijke technieken, maar je leert ze op kortere tijd.
- Yang Tai Ji heeft dezelfde goede effecten op de gezondheid als Tai Ji voor Reuma en Artrose, maar vergt iets meer van spieren en gewrichten. Mensen met gewrichtsklachten kunnen dus beter starten met de speciaal hiervoor ontwikkelde Tai Ji voor Reuma en Artrose-vorm.
- Tai Ji Chuan (of: Taiji Quan) is van origine een Chinese krijgskunst. Het wordt beoefend voor de gezondheid, als meditatie of als zelfverdedigingstechniek. Tai Ji ziet er uit als een reeks van vloeiende bewegingen die ontspannen en meestal langzaam uitgevoerd worden. Tai Ji harmoniseert lichaam en geest, en is daardoor een goed middel tegen ziekte en stress. Bovendien is regelmatige beoefening erg goed voor het humeur.
- Hoe werkt Tai Ji bij reuma en artrose?
- Beweging, zonder overbelasting, is belangrijk bij elke aanpak van reuma en artrose. De meeste medische experts zijn het erover eens dat die beweging zich best richt op drie factoren: lenigheid, spierkracht en algemene fitheid.
- Lenigheidsoefeningen kunnen pijn en verstijving verminderen, zodat bewegen gemakkelijker wordt.
- Spierversterkende oefeningen zijn belangrijk voor een extra ondersteuning en bescherming van de gewrichten. Sterkere spieren betekent minder pijn.
- Fitheid en uithoudingsvermogen zijn belangrijk voor de algehele gezondheid en het goed functioneren van hart, longen en spieren.
- Tai Ji verbetert bovendien de lichaamshouding, brengt lichaam en geest in harmonie en versoepelt de stroom van Qi (de levensenergie die alle lichaamsfuncties regelt en bepalend is voor de gezondheid en de vitaliteit). Belangrijk is ook dat Tai Ji een erg leuke groepsactiviteit is.
- Demonstratie
- Tijdens een uitzetting werden kort de voordelen van Tai Ji voor reuma-patiënten samengevat. Kris en Jo gaven een korte demonstratie waarna de aanwezigen actief konden deelnemen. Er werden een aantal bewegingen en het begin van de vorm, aangepast door Dr. Paul Lam, aangeleerd.
- Tai Ji leraars (2009):
Tekst vrij uit website http://www.yunshou.be/ Antwerpen, 11 oktober 2009
|
Top
|
Meer informatie
|
|
Top
|
|