Tai Ji handen

Tai Ji als bewegingsvorm

U bent hier:

 > Home  > Betekenis  > Beweging

 

 

Is Tai Ji gewoon bewegen ?

 

 

  • Tai Ji is een Oosterse bewegingsvorm, gebaseerd op eeuwenoude, taoïstische inzichten.
  • Het is niet zo maar bewegen: lichaam én geest gaan mee in één diepgaande, vloeiende beweging, met helend effect.  Tai Ji heeft o.a. een positieve invloed op de vier pijlers van de gezondheid: ademhaling, voeding, beweging en rust.
  • Tai Ji leert ons zoeken naar gronding, evenwicht, stabiliteit, ontspanning, loslaten... of in Tai Ji termen: de natuurlijke houding.
  • Tai Ji leert ons bewegen binnen ons eigen kunnen.  Nooit wordt er iets geforceerd, nooit zijn er onmogelijke of te moeilijke bewegingen.  Nooit wordt de pijngrens overschreden.  Dus ideaal voor jong en oud, voor gezond en ziek.
  • Tai Ji leert ons terug aandacht schenken aan wat ons lichaam is en hoe we dit kunnen (aan)voelen, bewust worden.
  • Het ontspannen bewegen leunt heel goed aan bij het leren voelen, gewaarworden, gewaar-zijn, zowel lichamelijk als geestelijk: het leren loslaten, het aanwezig zijn hier en nu.   De natuurlijke ademhaling krijgt hierbij veel aandacht.
  • De zachte heilzame bewegingen gebeuren bijna onbewust volgens het ritme van de ademhaling.  Daarbij ontstaat een verbeterde doorbloeding met een verhoogde toevoer van zuurstof en een regeneratie van het lichaam tot gevolg.
    Alle gewrichten worden zacht en intensief getraind.  Onrechtstreeks worden de organen geactiveerd en gereguleerd.  Het hele lichaam wordt zo voorzien van energie wat een gevoel geeft van welbehagen en rust.  Spanningen, angsten en emoties vloeien langzaam weg, onze geest wordt rustig en helder.

arrup Top

[Home] [Betekenis] [Oefenen] [Lijst Leraars] [Website]
 

Copyright © 2008 Jo Ampe,  
Web Realisatie
RiB

Laatste wijziging: dinsdag 24 augustus 2010
Web: http://nav.to/taiji